Instagram Aina Strand

søndag 24. november 2013

Delemne 6: NettvettJeg mener at å lære godt nettvett må skje tidlig, allerede når barn begynner å bruke pc og nettbrett/telefon for første gang. Viktigheten av dette ser jeg både som lærer og som mor. Et av valgene jeg har tatt her hjemme er at sønnen min på 8 år har fått lov å ta i bruk Instagram på sitt nettbrett. Tidlig synes nok mange. I vår familie er det slik at Instagram er bredt og aktivt i bruk av tre generasjoner. Jeg fant derfor dette som en god arena for min sønn å få prøve seg i den store digitale verden. Før han fikk begynne å bruke kontoen sin snakket vi grundig om reglene. Han får ikke legge ut bilder av seg selv eller andre barn. Han får kun legge ut bilder av voksne om han spør først (dette har aldri blitt aktuelt). Han får ikke kommunisere med ukjente unntatt å kommentere generelt på bilder feks: "fint bilde :)". Han får legge ut bilder av naturen, hunden vår, tarantellen sin etc.. Han har også fått vite HVORFOR reglene er slik de er. 

Når dette skal formidles i klasserommet har vi gode ressurser tilgjengelig. Og disse kan være til støtte for lærere som ikke er helt oppdatert selv. Eksempel på disse er:
www.dubestemmer.no

www.nettvett.no
www.barnevakten.no
www.nettvett.reddbarna.no

Det som er greit med Instagram er at det er ganske gjennomsiktig. Det går ikke ann å chatte skjult, all kommunikasjon er åpen og vi kan følge med på alt som blir sagt. Og akkurat det er det viktigste poenget: vi som foreldre må følge med! Vi må sette grenser og fortelle barna våre hva som er reglene. Skolen kan gjøre sin del, men det er foreldrene som er viktige når det gjelder å følge med på hva barna gjør på internett. Så må kanskje skolen være med å oppdra foreldrene. For det er ikke alle foreldre som kan reglene, og mange er ganske grønne i den digitale verden. Et samarbeid mellom barn, lærere og foreldre kan være nøkkelen, der alle kan lære av hverandre. For barna har også rett til privatliv, og sammen kan vi sette grensene slik at vi godt ivaretar privatlivets fred, men samtidig lærer barna godt nettvett.
2 kommentarer:

  1. Flott Aina. I forhold til barn så er FNs Barnekonvensjons artikkel nr 16 vel så viktig: alle barn har rett til et privatliv og det er det mange foreldre som har glemt. Og som skole og barnehage har man et ekstra ansvar i å oppdra både barn og foreldre.

    SvarSlett
  2. Hei Aina. Du har skrevet et blogginnlegg som berører mange av oss. Vi som er foreldre kommer stadig i den situasjonen hvor vi må bedømme hva som er rett for vårt barn. Jeg har ikke Instagram så jeg kan ikke uttale meg om hvor vidt det er tidlig å la en på 8 år ha tilgang til Instagram. På generelt grunnlag synes jeg at barn MÅ lære nettvett før de får tilgang. Verden går videre, og vi må følge med utviklingen. Barn har i følge FNs Barnekonvensjons artikkel 16 rett til et privatliv, og det er greit, men under kontrollerte forhold. Når vi før diskuterte hva som var privat så kom vi gjerne innom for eksempel en dagbok. En dagbok er helt klart privat uansett alder. Derimot synes jeg at alle småbarnsforeldre burde ha tilgang til barns passord på nettet. Da min datter var "gammel" nok til å få Facebook, ble vi enig om at klausulen var at jeg hadde tilgang til hennes side samt at vi pratet om nettvett. Sammen ble vi enige hvor grensene gikk, og dermed ivaretok vi hennes privatliv også.

    SvarSlett