Instagram Aina Strand

søndag 29. september 2013

Delemne 2: Håndskrift vs touch

Sitter og leser pensum, og snubler over noe interessant som får meg til å tenke.. Hvor ofte bruker vi egentlig håndskriften vår lenger?

Joda, som lærer på barneskolen leser jeg håndskrevne elevarbeider daglig. Men om jeg tenker på her i hjemmet mitt, er det ikke mye som er håndskrevet lenger. Til og med handlelisten har jeg som notat i mobiltelefonen. Alt vi mottar i posten er skrevet på data, muligens et og annet julekort kommer håndskrevet. Men disse julekortene blir det færre av, de fleste benytter bilder med ferdig trykt tekst. Og dette er om det blir sendt julekort i det hele tatt lenger..

Små lapper med beskjeder og barnas lekser er snart det eneste håndskrevne vi har i hus. Når jeg var i 10-12 års alderen hadde jeg minst 10 brevvenner rundt omkring i Norge og flere land i Europa. Facebook, Twitter og Instagram har gjort brevvenner overflødige. Personlig syns jeg dette er synd. Hvorfor skriver vi ikke brev lenger?

Teknologien har gjort verden mindre og denne utviklingen føler jeg har gått innmari fort. Hva blir det viktigste for kommende generasjoner, fin håndskrift eller å mestre touch-metoden?  Er håndskriften en utdøende rase?

Jeg skal (prøve å) slå et slag for håndskrift og julekort i år!

(For faglig påfyll innenfor dette anbefaler jeg kapittel 3 i "Didiktikk" av Vibeke Bjarnø, Tonje Giæver, Monica Johannesen og Leikny Øgrim, Fagbokforlaget 2009)

2 kommentarer:

  1. Jeg kjenner meg igjen i tingene du skriver! Og ble inspirert til å slå et slag for håndskrift og julekort i år, jeg også :-)

    SvarSlett
  2. Ja, det var ei interessant problemstilling. Jeg skriver fremdeles handlelister for hånd jeg da. Da er det viktig at jeg forstår hva jeg selv har skrevet :)

    SvarSlett